Nyt se iski, nimittäin autokuume! Tunnustan, etten autoista juurikaan mitään tiedä, mutta bensaa sen pitäisi syödä, automaatti olisi kiva ja tilaa suurelle koiralle olisivat ne tämän hetken vaatimukset. Eihän se teknologia käyttäjälle näy, joten auto kuin auto, ei kai sillä nyt ole niin väliä?

Onneksi minun kaltaisten arjensankareiden ei tarvitse luottaa pelkkään intuitioon hankkiessamme käytettyä autoa, vaan voimme sysätä paljon vastuuta auton kunnosta myös katsastusmiehelle. Toisaalta luotan myös viranomaisiin ja siihen, että Suomessa myyntiluvan saaneet autot ovat todettu turvallisiksi ja ovat lähtökohtaisesti hyviä.

Miten asian laita olisi, jos olisikin iskenyt ERP –kuume? Kuinka paljon tiedät teknologiasta, jolla haaveilemasi ERP-sovellus on rakennettu? Onko olemassa ERP katsastusmiestä tai voitko luottaa siihen että lait ja asetukset takaavat laadukkaan tuotteen, jonka valmistusta viranomainen jopa vielä valvoo? Eihän se teknologia käyttäjälle näy, joten ERP kuin ERP, ei kai sillä nyt ole niin väliä?

Et varmaan ylläty jos kerron, että ei ole olemassa ERP katsastusmiestä eikä standardeja, jotka yhtenäistäisivät ERP tuotteessa käytetyt tekniikat ja toimintamallit. Itse asiassa, tapoja ja teknologioita tehdä tietokonesovellus on liki yhtä monta, kuin on tuotteita valmistavia yrityksiä.

Mutta näkyykö se teknologia sitten käyttäjälle vai ei? Vastaus on kyllä ja ei. Tuotteeseen huonosti valitut teknologiset ratkaisut näkyvät loppukäyttäjälle sovelluksen käytön rajoituksina. Esimerkiksi: Olet sidottu tekemään asiat tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, et voi toimia mobiilisti, sovelluksella ei ole mahdollista tehdä asioita, joita kilpailijasi käyttämällä sovelluksella taas pystyy. Sovelluksessa voi olla virheitä tai se toimii väärin, eikä asioiden korjaaminen ole mahdollista. Myös päivitysten saaminen tuotteeseen voi olla tuskallisen hidasta. Eli kyllä, tuotteen teknologia näkyy käyttäjälle tai ainakin se tuntuu. Jos tuotteen teknologinen pohja on kunnossa ja tuotteen valmistaja tekee teknologiaratkaisujen eteen aktiivisesti töitä, ei edellä mainittuja rajoitteita pääse syntymään. Tällöin teknologia on huomaamaton, eikä tuote rajoita toimintaasi. Päinvastoin, sen avulla voit saavuttaa merkittävää liiketoiminnallista etua kilpailijoihisi nähden.

Me Lemonsoftilla arvioimme jatkuvasti uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia ja muokkaamme sovelluksiamme toimimaan alati muuttuvassa teknologiakentässä. Lemonsoftilla on olemassa ”katsastusmiehiä”, lakeja ja prosessimalleja, joiden avulla takaamme asiakkaillemme sovelluksen, joka ennemmin mahdollistaa kuin rajoittaa asiakkaidemme liiketoimintaa (Tai no, emmehän me katsastusmies tai laki -sanoja käytetä, mutta vastaavaa työtä tekeviä henkilöitä meillä kyllä on). Teemme aktiivisesti työtä sen eteen, että jatkossakaan teknologia ei näkyisi tuotteen käyttäjälle ja voisit keskittyä yrityksessäsi oleelliseen = nauttimaan loppukesän lämpimistä pimenevistä illoista.

Mika Matveinen

Ohjelmistoarkkitehti
Lemonsoft Oy