Juha-Matti Lehtimäki Uratarina Chief Scrum Master

12 vuotta Lemonsoftilla työskennellyt Chief Scrum Master Juha-Matti Lehtimäki: ”Koen olevani nimenomaan lemonsoftilainen”


Chief Scrum Master Juha-Matti Lehtimäellä on takanaan 12-vuotinen ura Lemonsoftilla. IT-tradenomiksi aikoinaan valmistuneella Lehtimäellä oli opiskeluaikoinaan pääaineena sovelluskehitys. Työuran ensiaskeleet kuljettivat vastavalmistuneen Lehtimäen lähitukihenkilön tehtäviin ja myöhemmin erään toiminnanohjausjärjestelmän asiakaspalveluun. Tällöin Lemonsoft oli Lehtimäelle tuttu kilpailevana yrityksenä.

— Lemonsoftille aukesi paikka, ja niin päädyin aloittamaan asiakaspalveluhenkilönä. Aloitin samaan aikaan QA (Quality Assurare) Veera Pukkisen kanssa, ja yhdessä hoidimme ensimmäisinä päätyöksemme asiakastukea. Silloin asiakastukeen ei ollut vielä mitään järjestelmää, vaan pelasimme ihan puhelimitse ja sähköpostitse. Myöhemmin pyöritin osaltani myös teknistä tukeamme ja vastasin ensimmäisten SaaS-palvelinten päivityksistä ja hoidoista.

Asiakastuesta Lehtimäki siirtyi hiljalleen kouluttajan tehtäviin. Koulutusrepertuaariin kuuluivat pääkäyttäjäkoulutukset, käyttöönottokoulutukset sekä myöhemmin myös tuotanto- ja logistiikkapuolen koulutukset. Lehtimäki oli kiinnostunut automatisoidusta testaamisesta ja sattui puhumaan asiasta silloiselle tuotekehitysjohtajalle automatkan aikana.

— Petasin tietämättäni itselleni paikan tuotekehityspuolelta. Tuotekehityksessä QA:na keskityin mm. versiojulkaisujen laadun parantamiseen ja automatisoidun käyttöliittymätestauksen pystytykseen. Ensimmäinen tehtäväni oli kuitenkin luoda kaiken kattava versiosaate, mikä osoittautui hankalaksi tehtäväksi. Jouduin kehittämään prosessin, jotta pystyin valvomaan kaikkea tehtävää työtä. Näin roolini muuttui ajan myötä projektipäälliköksi.

Chief Scrum Master ohjaa organisaation scrumin mukaista tekemistä – esihenkilötyö motivoi ja haastaa

Lehtimäen toimiessa projektipäällikkönä Lemonsoftilla otettiin käyttöön scrum-malli, joka on erityisesti ohjelmistokehityksessä käytetty projektinhallinnan viitekehys. Lehtimäen titteli vaihtui Scrum Masteriksi. Scrum Master ohjaa tiimiä ja organisaatiota toimimaan scrumin sääntöjen mukaisesti tavoilla, jotka tuottavat mahdollisimman paljon hyötyä. Tuotekehityksessä tapahtui pian toinenkin siirtymä, kun tuotekehitys ja tuotehallinta erotettiin toisistaan. Muutosten myötä Lehtimäestä tuli tuotekehityspäällikkö.

— Olin tuotekehityksessä esihenkilö kaikille. Myöhemmin yrityksen kasvaessa konserniksi vastuunjako organisoitiin siten, että suurin osa alaisistani siirtyi tuotekehitysjohtajalle, ja minusta tuli Chief Scrum Master. Näin sain käyttää enemmän aikaa minulle rakkaaseen työhön, eli prosessien kehittämiseen.

Chief Scrum Masterina Lehtimäki ohjaa ja valvoo Scrum Mastereiden muodostamaa tiimiä siten, että sen toiminta on mahdollisimman järkevää ja scrumin mukaista. Lehtimäen alaisiin kuuluvat Scrum Mastereiden lisäksi myös järjestelmäarkkitehdit, DevOps Manager sekä QA:t ja heidän esihenkilönsä. Esihenkilötyö on Lehtimäelle tärkeä motivaation lähde, ja sitä on hänen nykyisessä roolissaan sopivissa määrin.

— Tässä roolissa tarvitaan kolmea asiaa: rauhallisuutta, kärsivällisyyttä ja järjestelmällisyyttä. Tykkään olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja ratkoa ongelmia. Pyrin esihenkilönä ottamaan kaikki henkilökohtaisesti ja ihmismäisesti vastaan. Jos en voi ratkaista jotain tilannetta, teen kuitenkin selväksi sen, että palaute on kuultu, ja kerron, mitä sen eteenpäin viemiseksi on tehty. Haluan auttaa ihmisiä myös omien urakehityshaaveidensa kanssa.

Lemonsoftilla henkilöstöä kuunnellaan ja omaan työnkuvaansa pääsee vaikuttamaan

Lehtimäki kokee, että hän on koko Lemonsoft-uransa ajan päässyt vaikuttamaan omaan työnkuvaansa ja myös yrityksen toimintamalleihin.

— Minua on kuunneltu Lemonsoftilla koko ajan, kovan kasvunkin keskellä. Olen saanut näiden 12 vuoden aikana olla koko ajan roolissa, jossa viihdyn, ja jossa oikeasti pääsen palvelemaan tätä yritystä parhaan kykyni mukaan. Se on minulle tärkeää.

Lehtimäki on myös tyytyväinen työyhteisöönsä. Hänen mukaansa se on yksi syy sille, että hänen uransa Lemonsoftilla on kestänyt niin pitkään.

— Olen kuullut kiinnostaviakin työtarjouksia, mutta koen olevani nimenomaan lemonsoftilainen. Olen osa tätä porukkaa.

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInEmail
Katso avoimet työpaikat »